Skyline

Zo fotografeer je een skyline

New York, Londen, Tokyo en Rotterdam hebben één ding gemeen: een prachtige skyline. Een skyline is het profiel van de stad. Zelfs zonder details weet je vaak al welke skyline bij welke stad hoort. De hoge gebouwen, bijzondere bruggen en bouwwerken zorgen voor een unieke vorm en contour. Maar hoe leg je zo’n iconisch beeld goed vast? Waar moet je opletten? In deze blog nemen we je mee in de wereld van skyline fotografie.

Voorbereiding en locatie keuze

Allereerst kies je uit wat je wilt fotograferen. Hoe wil je de stad vastleggen en waarom wil je juist dat gedeelte op beeld vangen? Hier pas je jouw standpunt op aan.

Over het algemeen is het juiste standpunt voor een skyline juist een stuk van de stad vandaan. Dus trek de stad uit en kies een plek uit waar je vrij uitzicht hebt op de gebouwen die jij wilt vastleggen. Voorkom teveel drukte op de voorgrond en zaken die afleiden van de skyline. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld de kade waar je zelf op staat juist meer diepte geeft in je foto. Het is dan een toevoeging. Dit is een overweging die je zelf moet maken.

Reflecties

Steden aan het water kunnen vaak een extra dimensie geven aan jouw foto. Het water creëert vaak voldoende afstand tot de stad. Dit geeft een duidelijk profiel van de stad. Daarnaast geeft water een rustige voorgrond waardoor de stad nog beter afsteekt. In het water kun je vaak de reflectie van de stad, het ondergaan van de zon of de lucht fotograferen. Dit kan een creatief beeld opleveren.

Het kan een toevoeging zijn om juist van bovenaf een foto te schieten. Het geeft je een nieuw perspectief op de stad. Kijk dan wel goed naar het silhouet van de stad. Te hoog kan het idee van een skyline juist verminderen.

Een bijzonder silhouet

Bijzondere gebouwen, bruggen of positionering van de gebouwen zorgen voor een interessante en boeiende skyline. Dit zijn vaak de gebouwen die de skyline een herkenbaar silhouet geven. Probeer deze gebouwen zeker te verwerken in je foto.

Compositie

Natuurlijk is het belangrijk dat alle gebouwen in je foto recht staan. Let goed op de horizon. Een kleine afwijking in de horizon kan de foto rommelig maken. De compositie van een skyline kan op verschillende manieren neergezet worden. Houd vooral rekening met de regel van 1/3 (van onder naar boven) en kijk goed waar het zonlicht vandaan komt.

Focus op een punt in de stad

Je staat wat verder weg van de stad voor het totaalbeeld. Om dit beeld zo scherp mogelijk te krijgen moet je een punt uitkiezen waar je de focus op legt. Dit kan bijvoorbeeld de hoek zijn van een gebouw midden in de compositie.

Zoom via het LCD scherm tot dit punt goed in beeld is. Focus vervolgens handmatig tot het beeld scherp is. Als je de camera op autofocus laat staan blijft de scherpte een gok. Autofocus is in dit geval nooit een perfecte focus. Door handmatig te focussen krijg je zelfs van een afstand een goede en scherpe foto.

Handmatig scherpstellen

Het handmatig scherpstellen is niet moeilijk maar oefening baart kunst. Zorg dat de camera en objectief op de stand M (manual focus) staat. Draai aan de scherpstelring tot het beeld er scherp uitziet. Oefen dit in verschillende situaties en zoom regelmatig in op je gemaakte foto om de scherpte te controleren.

"Steden aan het water kunnen vaak een extra dimensie geven aan jouw foto"


Weersomstandigheden

Het seizoen en de weersomstandigheden die hiermee gepaard gaan zijn absolute sfeermakers in fotografie. Dit is niet anders voor een foto van een skyline. Hier kun je mee samenwerken. In de late herfst en de winter is het eerder donker dus gaan de lichten eerder aan in de gebouwen die je vastlegt. De zomer geeft je langer licht en geven het tegenovergestelde effect. Daarnaast kan regen, sneeuw of juist een zomers beeld een compleet andere sfeer neerzetten.

Bij het fotograferen van een stadsbeeld is het zeker belangrijk om de combinatie van lucht, wolken en helderheid in de lucht vast te leggen. Dit zorgt ervoor dat jouw skyline geen statisch, vlak en oninteressant beeld wordt.

Dag of nacht

Het seizoen bepaalt dus op welk tijdstip je het beste kunt fotograferen. Maar je kan ook bewust kiezen om de nacht vast te leggen of juist de dag. In principe is het beste tijdstip vlak na of vlak voor zonsopgang en zonsondergang. Dit heet ook wel 'het blauwe uurtje' en is het tijdstip waarbij verlichting aanspringt (of vlak voor de verlichting uitspringt) maar er voldoende natuurlijk licht aanwezig is.

Nachtfotografie vereist andere instellingen dan fotografie overdag. Je zult hiermee moeten experimenteren en je camera goed leren kennen. Lees in onze andere blog meer over ISO, witbalans en sluitertijd.

Wat heb je nodig voor skyline fotografie?

Het fijne aan het fotograferen van een skyline is dat je geen geavanceerde apparatuur nodig hebt. Een goede systeemcamera of een spiegelreflexcamera voldoet. Wel is het goed om te kijken naar een statief en draadontspanner of afstandsbediening. Zeker in de schemeruurtjes kan het perfecte moment snel voorbij zijn. Een stabiel beeld is dan heel belangrijk. Ook kan de lens een groot verschil maken. Kies voor een groothoeklens of een tilt-shift objectief.

Meer inspiratie opdoen?

Bekijk ook eens deze pagina's vol fotografietips:

Alle blogs