vossen fotograferen

Foto: Henk-Jan Hospes

6 tips voor het fotograferen van mist en dauw

De herfst staat bekend om zijn mooie kleuren en wisselvallig weer, maar ook mist en dauw zijn typische weersverschijnselen tijdens de herfst. Voor veel fotografen zijn dit ingrediënten voor een mooie herfst- of landschapsfoto. Maar hoe kan je mist en dauw eigenlijk het beste vastleggen? Wij geven je zes tips voor het fotograferen van deze weersverschijnselen.

Foto: Henk-Jan Hospes

Tip 1: bescherm je apparatuur

Mist en dauw gaat vaak gepaard met koude ochtenden en een hoop vocht. Dit zijn niet de beste omstandigheden voor je gear. Het is daarom verstandig om je apparatuur te beschermen door bijvoorbeeld vochtvreters in je tas te doen en je apparatuur achteraf goed droog te maken. Daarnaast is het aan te raden om je apparatuur op temperatuur te laten komen voordat je hem weer mee de warme woonkamer in neemt. Dit kan in een schuur of in je hal.

 

Tip 2: maak ook eens een macrofoto

Als het mistig is, is het vaak ook windstil. Dit zijn ideale weersomstandigheden voor een mooie macrofoto. Vooral dauwdruppels op spinnenwebben of planten zijn dan extra leuk om te fotograferen. Hier kun je een macrolens voor gebruiken, maar je kunt ook een converter voor je telelens gebruiken. Zo hoef je geen macrolens te kopen, maar kun je toch macrofoto's maken.

Foto: Henk-Jan Hospes

Tip 3: overbelicht je foto

Een mistig landschap is natuurlijk ontzettend grauw en licht. Hierdoor kan het zijn dat je foto's onderbelicht worden en de mist grijzig lijkt in plaats van wit. Dit kun je voorkomen door je belichtingscorrectie handmatig in te stellen en de foto wat te overbelichten. De mist blijft dan op de foto net zo wit als in het echt, wat de foto een stuk interessanter maakt. 

Foto: Henk-Jan Hospes

Tip 4: houd het weerbericht in de gaten

Mist ontstaat door de afkoeling van zeer vochtige lucht en blijft meestal niet zo lang hangen. Een goede voorbereiding is dan ook heel belangrijk. Het is daarom handig om 's avonds het weerbericht voor de volgende ochtend te checken. Zo weet je van tevoren al hoeveel kans er is op mist. Buienradar heeft zelfs een speciale zichtmeter waarop je kunt zien of en waar de mist is.

Foto: Henk-Jan Hospes

Tip 5: verhul storende elementen

Dat mist het zicht beperkt weten we natuurlijk allemaal. Hoe dikker deze mist is, des te minder ver je kunt kijken. Een groot voordeel van een dichte mist is dat je storende elementen, zoals gebouwen of een lantaarnpaal, een stuk makkelijker kunt verhullen. Hierdoor kun je composities fotograferen die eerder niet mooi waren doordat er iets in de weg stond. Ook kan de mist een deel van het storende element verhullen zodat de foto een mysterieus tintje krijgt. Dit is ook op bovenstaande foto, waar het hek deels verdwijnt, goed te zien. 

Foto: Henk-Jan Hospes

Tip 6: sta vroeg op 

Als je mist en/of dauw wilt fotograferen, is het belangrijk dat je vroeg opstaat. Het liefst nog ver voor zonsopkomt. Dit zijn namelijk de momenten dat de dauwdruppels nog aan de spinnenwebben hangen en er een witte sluier over velden en landschappen hangt. Zodra de zon opkomt, is de mist in veel gevallen snel verdwenen. Juist het opkomen van de zon kan een extra dimensie aan je foto toevoegen, zeker wanneer je in een natuurgebied fotografeert. De combinatie van mist, zonlicht en bomen resulteert in mooie lichtstralen, die ook wel zonneharpen genoemd worden.

Deel jouw resultaat

Veel van de foto’s in deze blog zijn gemaakt door onze ambassadeur Henk-Jan Hospes. We spraken hem een tijdje geleden over zijn werk als landschapsfotograaf. Dat interview lees je hier terug. Heb jij ook een prachtige foto gemaakt van mist en dauw? Deel jouw foto dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

< Terug naar het overzicht