Ontmoet Mark, onze multimedia designer met een passie voor animatie en illustratie

mark schutte

Mark Schutte is de multimedia designer van ons vormgevingsteam. Al van jongs af aan is hij gefascineerd door animaties. Eerst waren dat natuurlijk de klassieke animatiefilms, zoals Pinokkio, maar inmiddels animeert én illustreert hij zelf. Zo illustreerde Mark al eens een boek over autisme.

Als onderdeel van ons vormgevingsteam weet hij zijn weg goed te vinden in bewerkingsprogramma’s als Adobe After Effects en Photoshop. Hij animeert en illustreert er op los en vertelt ons graag meer over zijn passie voor animatie. Natuurlijk heeft Mark ook een aantal tips voor je als je zelf aan de slag wil met animeren en illustreren.

“Er zijn ontzettend veel verschillende animatieprogramma’s en door ze te combineren, kun je verschillende animatiestijlen samenvoegen.”

Specialisatie: Animatie en illustratie

Ik kom uit een echte Disney-familie. De videobanden van Pinokkio, 101 Dalmatiërs en Peter Pan stonden in mijn jeugd op repeat en op het schoolplein had ik het met mijn vrienden ook altijd over animatieseries, zoals Pokémon, Avatar the Last Airbender en Spongebob Squarepants. Ik keek dus graag naar animaties, maar ik was ook al van jongs af aan bezig met het schrijven en tekenen van verhaaltjes. Ik weet dus eigenlijk niet beter dan dat animaties een grote rol in mijn leven spelen, maar ik was me er lange tijd niet bewust van dat ik zelf aan de slag kon gaan als animator in de creatieve sector. Toen ik erachter kwam dat ik van mijn passie mijn werk kon maken, ging ik animatie studeren aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Nu kan ik mijn liefde voor animatie en illustratie beoefenen in mijn dagelijkse werk. Zo houd ik mij bijvoorbeeld bezig met het animeren van onze beelden. De beelden die we opmaken als vormgevingsteam zijn voornamelijk stilstaande beelden en het is dan aan mij om hier een animatieconcept bij te bedenken. Zo heb ik bijvoorbeeld een animatie gemaakt voor onze voorjaarsdeals in Duitsland. Met dit project kwamen veel dingen die ik tof vind samen. Zo maakte ik een storyboard en illustreerde ik de beelden die ik vervolgens animeerde. Als je op het einde al die onderdelen ziet samenkomen tot een mooie animatie geeft dat wel echt voldoening. Ik vind het erg leuk dat ik als animator altijd creatief bezig ben of op zoek ben naar een creatieve oplossing. Dat vind ik heerlijk. Beweging blaast leven in het beeld en zorgt in de meeste gevallen voor iets extra’s.

Naast de animaties die ik voor mijn werk maak, heb ik eerder ook andere dingen gemaakt. Zo ontwierp ik een illustratieboek over autisme. Hoewel de animatie maar een klein onderdeel was van het gehele project, kwam alles wat ik aan animatie leuk vind samen; het animeren, storyboarding, character en background design. Ik ben nog steeds erg trots op het eindresultaat.

Hoewel ik bij een foto- en videospecialist werk, heb ik geen ervaring met foto- en videografie. Toch zie ik wel dergelijk overlap tussen fotografie en animatie. Net als fotografen ben ik als animator altijd op zoek naar die perfecte compositie, het ideale licht en de wow-factor. Ofwel: ik zoek het perfecte beeld om een verhaal goed over te brengen.

Materialen

Er komt best wat kijken bij het maken van een illustratie, maar net als bij fotografie begint het allemaal met een idee. Dit is vaak een verhaal dat je wil vertellen. Vanuit dat idee ga je een script schrijven en een storyboard tekenen. Op je storyboard teken je je verhaal uit. Dit kan gewoon met potlood en papier, zolang je maar ziet hoe je je verhaal wil vormgeven. Ik heb zelf altijd mijn potloden en schetsboek bij de hand, zodat ik ideeën snel op papier kan zetten.

“Ik weet niet anders dan dat animaties een grote rol in mijn leven spelen. Bij ons thuis stonden de Disney-videobanden op repeat.”

Je kunt vervolgens de beelden maken. Je kunt ervoor kiezen om foto’s te animeren of illustraties. Als je kiest voor illustraties, moet je die natuurlijk wel zelf eerst tekenen. Zelf doe ik dit graag op een tekentablet, de Wacom Cintiq. Dit is een eigenlijk een groot scherm waar ik alle ruimte op heb om digitaal te tekenen en een beeld na te bewerken. De beelden bewerk en finetune ik vervolgens in Adobe Photoshop en Illustrator.

Als je het verhaal en storyboard duidelijk hebt en de beelden verzameld, kun je gaan animeren. Ik gebruik hiervoor meestal Adobe After Effects, maar voor een traditionele 2D-animaties werk ik liever TV Paint en voor 3D-animaties liggen programma’s zoals Cinema 4D, Maya en Blender meer voor de hand. Er zijn ontzettend veel animatieprogramma’s en door ze te combineren, kun je verschillende animatiestijlen samenvoegen. Dat zou ik dan ook zeker aanraden.

Wacom cintiq

Wacom Cintiq 16

tekentablet accessoires

Tekentablet Accessoires

adobe

Adobe Creative Cloud

monitor

Monitor

Bucketlist

Het is echt een droom voor mij om ooit mee te mogen werken aan een korte animatiefilm of mijn eigen film te maken en die naar animatiefestivals op te sturen. Naast dat ik veel animeer, teken ik ook graag. Ik vind het vooral tof om omgevingen en architectuur te tekenen. Het lijkt me dan ook fantastisch om ooit attracties te ontwerpen voor bijvoorbeeld de Efteling.

''Ontdek welke animatiestijl bij je past en ga veel oefenen. Animatie kan intimiderend overkomen, maar dat is het echt niet.''

Tips om te starten

Wanneer je wil beginnen met animatie, raad ik je aan om eerst uit te zoeken wat je nou echt leuk vindt. Vind je tekenen ontzettend leuk? Dan is 2D-animatie misschien wel wat voor je. Ben je handig of graag bezig met je handen? Verdiep je dan eens in stop-motion-animatie. Kijk je je ogen uit bij al die effecten in blockbusters? Dan is VFX-animatie misschien wel wat voor je. Houd je eigenlijk van alles een beetje? Dan kan je misschien je ei wel kwijt als motion designer.

Zoals je merkt zijn er veel verschillende soorten animatie, daarom raad ik je aan om je er echt in te verdiepen en dingen uit te proberen. Het mooie aan animatie is namelijk dat je helemaal geen dure gear of programma’s nodig hebt om ermee te beginnen. Je hebt namelijk maar twee dingen nodig: een potlood en papier, zoals sticky notes. Je kunt vervolgens op elk blaadje een tekening maken en je hebt al een flipboekje. Speel het af met je vingers en je hebt een bewegende animatie! Op deze manier kom je er ook al snel achter wat je wel en niet leuk vindt aan animeren. Kijk ook eens naar andere animatoren en hun werkwijze, daar kun je veel van leren. Het is ook interessant om je te verdiepen in de materie en boeken te lezen over animatie. Animatie kan intimiderend overkomen, maar dat is het echt niet.

Wanneer je animeert, is het belangrijk om kritisch naar je eigen werk te kijken. Wat heb ik goed gedaan en wat kan ik de volgende keer beter doen? Daag jezelf uit en reflecteer op je eigen werk en kunnen. Daarnaast kan ik je aanraden om gewoon veel te oefenen, net als bij foto- en videografie! Als je vervolgens kritisch naar je eigen én andermans werk durft te kijken, zul je merken dat je heel snel stappen gaat maken.

< Ontmoet al onze experts